Travel plan abroad/서유럽

포르투갈 도루(Douro) Valley

봉들레르 2021. 7. 10. 06:37

 

Douro Valley Wine

Port wine might come from the Douro Valley, but that’s not the only wine you can taste here.

There is a wide range of table wines made in the Douro, including red, white and rosé.

The region also produces Moscatel ​ , a sweet fortified wine made from muscat grapes.

There are two kinds of classification for Douro Wine.

There's the Douro DOC, which is produced in controlled areas usually of higher quality,

and there's the Duriense VR, a regional wine with a lower classification which has fewer production

restrictions. You can see both these references on the wine bottle labels.
As for Port wine, the options are endless.

Essentially, there are four types of Port: White Port, Rosé Port, Tawny Port and Ruby Port.

White Port is fruity and lighter in colour, rosé is also fruity but with a few caramel notes,

while Tawny and Ruby are darker and taste a bit nuttier.

Tawny is aged for at least two years, and Ruby is usually drunk young.


Best Time To Visit The Douro Valley

The best time to visit the Douro Valley is during spring or late summer.

In Spring, the hills brighten up with lush green vineyards and pink almond trees.

September marks the beginning of the harvest season,

and many wineries will often allow you to participate in this process.

These experiences include picking up the grapes and crushing them by foot,

following the traditional method of wine-making.

It’s also a good season for walking or cycling as the temperatures will be cooler.

July and August usually have temperatures around 30ºC, so it’s sometimes too hot to walk around.

When Autumn arrives, the slopes turn golden, which looks great on camera.

Vineyards are open all-year-round, so regardless of what season you visit,

you can always count on a wine tasting.

 

8월의 섭씨 45도까지 올라가는 뜨거운 태양 아래서 한껏 당을 끌어올린 포도를 손으로 일일이 따야 한다.

포도 품질이 좋아 나쁜 와인을 만들기 힘들다.
포르투갈의 '와인 성지'라 불리는 도루협곡은 유네스코가 지정한 세계문화유산이다.

스페인에서 시작한 도루강은 협곡을 따라 이베리아반도를 가로질러 종착점은 포르투갈의 포르투 항구다.

여기서 대서양을 만난다.

과거에는 강에 배를 띄우고 도루협곡에서 수확한 포도를 와인으로 만들어 포르투항으로 수송했다.

아직도 포르투항의 남쪽 빌라노바 드 가야에는 와인 숙성을 위한 저장고가 많다.

지금은 댐이 만들어져 도루강에 유람선이 다닐 정도지만 과거에는 협곡을 따라 물살이 거셌다고 한다.

메시아 와이너리는 포르투갈을 대표하는 주정강화 와인인 '포트 와인'을 생산한다.

맛이 달달해 식후에 마시는 디저트 와인으로 인기다.

포트 와인 외에도 포르투갈 고유의 품종으로 만든 일반 레드와인이나 화이트와인도 생산한다.

한국 소비자들 입맛에는 다소 생소하지만 색다른 맛이란 점에서 마케팅 포인트가 될 듯싶다.

 

달콤하고 도수가 높아서 디저트 와인으로 애용되고, 장기 보관이 가능해 오래 간직했다가 특별한 날에 마시기도 한다.

아이가 태어난 기념으로 포트 와인을 구입해서 보관했다가 성년이 됐을 때 축배를 들기도 한다.

최근에는 비슷한 방식으로 다른 곳에서 생산하는 주정 강화 와인과 구분 짓기 위해서

포르투의 영어식 발음인 오포르토(Oporto)라고 부르는 움직임도 일어나고 있다

포트 와인은 와인의 발효과정에서 77도 정도에 달하는 브랜디 등

알코올 도수가 높은 주정을 첨가하여 발효를 강제로 중지시킨 후 숙성한다.

보통 자연상태에서의 와인은 글루코스라 불리는 포도당이 계속 공급되면 알코올 도수가 최고 16도 정도에 달할 때 까지 발효가 계속되지만 그 보다 높은 알코올이 인위적으로 첨가되면 효모가 죽어 발효가 중지되면서

미처 발효되지 못한 당분은 와인에 그대로 남는다.

포트 와인의 알코올 도수가 보통 19~22도로 높고 달콤한 것은 이러한 이유 때문이다.

포트와인을 ‘강화 와인(Fortified Wine)’이라고 부르는 것은 알코올을 강화했다는 뜻이다.

강화와인이 처음 탄생하게 된 것은 선박에 의한 장기간의 해상 운송기간 중

와인의 변질을 막기위해 브랜디를 첨가한 것이 배경이다.